Keer je EPA om

Als je leest over bipolaire stoornis kom je vaak de vergelijking tegen met diabetes: beiden zijn ziekten met een lichamelijke ontregeling waarvoor je levenslang medicatie moet gebruiken.

Zaterdag in Trouw schrijft hoogleraar diabetologie Hanno Pijl over de resultaten van een onderzoek betreffende leefstijlgeneeskunde (vanuit het initiatief Keerdiabetesom) met patiënten met diabetes type 2.

90% van de deelnemers is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Bijna 40% kan na een jaar nog zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van vergevorderde patiënten kan zelfs van insuline af. Spectaculaire resultaten die geen enkel medicijn ooit heeft getoond. De financiële winst hiervan kan nauwelijks worden overschat.

Hanno Pijl: internist-endocrinoloog, hoogleraar diabetologie LUMC

Een levensstijl gericht op herstel in plaats van de ‘ik-kom-hier-nooit-vanaf’ overtuiging (met bijhorend levenslang slikken van medicatie) leidt dus tot spectaculaire resultaten.

Vertaal dit eens naar mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zoals een bipolaire stoornis. Stel je voor dat je in plaats van de gangbare (nog steeds onbewezen) overtuiging aan te hangen ‘ik heb een genetisch lichamelijke ziekte waarvoor ik levenslang medicatie moet slikken’ (kortom de medisch-psychiatrische mantra),  je leven inricht op herstel en daar echt voor gaat.

Ik durf tegenover de onbewezen hersenziekte-hersenstofjes-hersenontsteking overtuiging een andere (nog) onbewezen overtuiging te zetten:

Als je je leven twee jaar volledig inricht op herstel en daar vol voor gaat dan zal zeker 80% volledig herstellen van zijn EPA (dit is mijn voorzichtige schatting). Je herstelproces moet je dan zien als je ‘baan’, hoewel dit ook kan naast een andere baan. De kern van je herstelproces zal dan wel een therapievorm moeten zijn waarbij je diepere emotionele lagen worden geadresseerd.

Mooie slogan voor de nieuwe GGZ: Keer je EPA om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *