Wie is Ronald van Aalten

Geneeskunde studie

Geboren in 1960. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren in Maastricht. In eerste instantie vanuit een interesse in sportgeneeskunde. Al na enkele maanden studeren ging het flink mis en raakte ik in een psychose, resulterend in een gedwongen opname (hier lees je daar meer over). Na deze traumatiserende ervaring meldde ik me aan voor psychotherapie. In mijn studie veranderde mijn interesse sterk in de richting van psychosomatiek en psychotherapie. In het Limburg van eind jaren 70 botste de praktijk nogal met mijn idealisme.

Na 2 jaar gaf ik de studie op. Ik overwoog om over te stappen op psychologie maar kwam er al snel achter dat die studie ook niet bood wat ik wilde leren: een overkoepelende, holistische visie op de psyche van de mens. De toenmalige hoogleraar psychologie en Volkskrant columnist Piet Vroon vergeleek de wetenschappelijke psychologie met een ontplofte confetti fabriek. Overal snippertjes kennis zonder enig verband. Ook een studie natuurgeneeskunde zag ik onvoldoende zitten vanuit het idee dat je dan nog steeds pilletjes voorschrijft, al zijn het dan gezonde pilletjes.

Een tweede psychose op het einde van het tweede studiejaar mondde uit in een bipolaire stoornis.

Intensieve therapie

Van mijn 26ste tot mijn 29ste heb ik me gestort in wat toen de meest intensieve lichaamsgerichte therapievormen in Nederland waren. Deze jaren van intensieve therapie hebben me verlost van mijn manische depressiviteit. Sindsdien heb ik nooit meer een depressie, manische- of hypomane episode gehad (hier meer over mijn bipolaire stoornis en het herstel).

ICT

Vanaf mijn 30e maakte ik carrière in de ICT. Totdat ik na een jaar of 15 genoeg kreeg van de ICT wereld en me ging oriënteren op een ander vak.

Spiritueel pad

Rond mijn 28ste ben ik in aanraking gekomen met Advaita Vedanta, een spiritueel pad voor zelfbevrijding uit India. Het duurde 20 jaar voordat ik door kreeg dat dit pad me niet de bevrijding bracht die ik zocht. Ik besloot het over een andere boeg te gaan gooien. Ik startte een intensief onderzoek naar wat mij tegen hield om ten volle te leven. Ik stopte met het Advaita pad en ging weer in therapie. Mijn oude passie voor het zelfontwikkelingspad leefde weer op en ik besloot opnieuw om een opleiding tot coach/therapeut te gaan volgen.

Therapeut

Ik word vooral aangetrokken tot paden voor zelfontwikkeling die de psychologische en spirituele dimensie in zich verenigen. In de Zijnsoriëntatie vond ik deze unieke combinatie. Ik voltooide de opleiding tot Zijnsgeoriënteerd coach en therapeut bij het Centrum voor Zijnsoriëntatie in Zeist. Daarnaast volgde ik een training tot lichaamsgericht psychotherapeut bij BodyMind Opleidingen in Rotterdam. Ik ben ook opgeleid tot transpersoonlijk traumatherapeut bij Kees Aaldijk. Ik geloof niet dat één therapiemethode zaligmakend is en heb me daarom ontwikkeld tot eclectisch therapeut: ik kan uit meerdere vaatjes tappen, afhankelijk van wat op een bepaald moment het beste bij iemand past.

Ik heb in mijn leven flink wat ervaring opgedaan met het lijden dat voortkomt vanuit het leven vanuit een pseudo-zelf, een verwijderd geraakt zijn van mijn essentiële zelf waardoor ik niet meer in mijn kracht stond. Uiteindelijk heb ik me steeds meer vrij kunnen maken van angsten, zelfkritiek en zelfafwijzing en van het onderliggende negatieve zelfbeeld. Ik heb mijn kracht hervonden en mijn gepassioneerdheid in beheer kunnen nemen.

Passies

Ik woon samen met mijn partner Hella. Naast mijn passie voor psychologie en spiritualiteit houd ik erg van dansen. Ook houd ik van films, lezen, wandelen en saunabezoek.

Begeleidingsstijl

Doordat ik mijn eigen ontwikkelingsweg ben gegaan (en nog steeds ga) kan ik vaak herkennen waar jij je op je pad bevindt en écht snappen wat je zegt als je vertelt oronald-frankrijk-2013ver je angst of pijn. Voor iemand die niet zijn eigen bevrijdingsweg is gegaan en louter werkt vanuit aangeleerde kennis, zoals een psycholoog of psychiater, is dat moeilijker.

Mijn begeleidingsstijl kenmerkt zich door een open accepterende houding. Ik ben voelend aanwezig en steun je in het voelen van die kanten in je die nu eenmaal moeilijk zijn om te voelen. Wat er zich ook in je aandient, het mag er helemaal zijn. Mijn afstand en helderheid helpen je in het bewustworden en doorzien van je patronen. Mijn nabijheid, betrokkenheid en liefdevolle acceptatie vergemakkelijken het durven te gaan doorvoelen van dat waarvoor je liever op de loop gaat.