Zelfhulp – inleiding

Herstel

Je kunt zelf heel veel doen om te herstellen. Meer dan vanuit de reguliere zorg vaak wordt aangeboden.

Door te weten wat goed voor je is en wat onverstandig, kun je je leven zodanig inrichten dat je de kans op een episode verkleint. Mocht je toch doorschieten in een depressie dan is het goed mogelijk dat je er weer snel uit komt doordat je een aantal levensstijlveranderingen stringent doorvoert. Dit geldt zowel voor mensen die af en toe depressief zijn, mensen die lijden aan zware depressies en voor mensen met een bipolaire stoornis. Voor mensen met een bipolaire stoornis geldt ook dat door alert te zijn op je hoeveelheid energie en passie, je in staat bent om een versnelling van je energietrein te signaleren en op de rem te trappen. Door de juiste aanpak rem je je energieversnelling en voorkom je dat je doorschiet in een manie of hypomanie.

Patiëntenrol

Om je leven in te richten op herstel is het noodzakelijk om uit de patiëntenrol te stappen. Als patiënt ben je getroffen door een akelige ziekte en aangewezen op deskundige artsen die je beter maken door je – vooral – medicatie voor te schrijven. Je voelt je slachtoffer van het lot en ondergaat passief je behandeling. Vanuit de passieve patiëntenrol zul je nooit de energie kunnen opbrengen om te gaan doen wat werkelijk goed voor je is door manager te worden van je eigen leven.

Zelfleiderschap

Door uit je slachtofferschap te stappen neem je de leiding met het oog op herstel weer in handen. Essentieel is dus zelfmanagement, oftewel zelfleiderschap. Zelfleiderschap gaat over het doen (of laten) van dingen die op langere termijn heilzaam voor je zijn, juist als je er nu geen zin in hebt. Bijvoorbeeld het toch gaan doen van een dagelijkse oefening ook al heb je geen zin. Zelfleiderschap kun je ontwikkelen als je je hierop focust. Dat je je nu nog moeilijk tot iets kunt zetten, vormt geen bezwaar

Voordelen

Zelfleiderschap ontwikkel je doordat je een hoge prioriteit geeft aan je eigen herstel. Vraag je dan eerst eens af of je wel werkelijk wilt herstellen. Zeg niet te snel ‘tuurlijk’ maar onderzoek wat het hebben van een depressie of een bipolaire stoornis je ook oplevert. Een uitkering? Aandacht? Geliefden die veel rekening met je houden? Lekker niks hoeven? Lekker rustig want je hoeft nergens verantwoordelijkheid voor te nemen? Je bent ziek, dus ook wel speciaal? Vormt je ziek-zijn en ziektegeschiedenis voor een belangrijk deel wie je bent? Ontleen je status en mogelijk zelfs werk aan je ervaringsdeskundigheid?

Kortom: vraag je eerlijk en oprecht af: wie ben ik zonder mijn stoornis? Wat doe ik dan met mijn leven?

Kies je écht voor herstel, lees dan de secties ‘zelfhulp bij depressie‘ en ‘zelfhulp bij dreigende manie‘. Op de pagina zelfhulp bij emotionele verwarring zie je wat je kunt doen als je je helemaal overspoelt voelt door akelige gevoelens.

Als je antipsychotica gebruikt ook nadat je psychose is overwonnen of permanent antidepressiva slikt is het verstandig om te overwegen om je medicatie af te gaan bouwen. Op deze pagina lees je waarom dit zinnig is en op deze pagina vind je meer over het veilig afbouwen.

Sinds de corona crisis heb ik een pagina toegevoegd met oefeningen die je kunt inzetten om om te gaan met angst voor ziekte en dood. Deze oefeningen (met een kleine aanpassing) zijn ook effectief bij andere vormen van angst.