BPS is niet te genezen?

Onlangs sprak ik  een vrouw die lang heeft gewerkt als psychomotorisch therapeut in de psychiatrie. Ik vertelde haar over mijn wens om een ander geluid te gaan laten horen in de wereld van de bipolaire stoornis, namelijk dat ik wil ingaan tegen de aanname dat een bipolaire stoornis een ongeneeslijke aandoening is en wereldkundig wil maken dat het wel degelijk mogelijk is om volledig van de stoornis te herstellen en uiteindelijk zonder medicatie te kunnen leven.
Ze reageerde verrast en enigszins ontzet op mijn uitspraak dat binnen de psychiatrie wordt gezegd dat een bipolaire stoornis ongeneeslijk is. Volgens haar is dit zeker niet het geval.

Ik heb toch al aardig wat sites bezocht, filmpjes gezien en artikelen gelezen over manische depressiviteit. Ben ik ten prooi gevallen aan wat psychologen confirmation bias noemen? Dat je alleen tegenkomt wat strookt met je overtuiging en andere informatie over het hoofd ziet? ik mailde haar met de vraag of ze mij linkjes kon sturen naar sites waar ik zou kunnen opmaken dat ik er met mijn stellige uitspraak naast zit. Dit is haar reactie:

Dat is vrij makkelijk: je kijkt gewoon op de sites van de grote GGZ-instellingen: GGZ in Geest, PsyQ, Lentis, Parnassia groep. Je zoekt op bipolaire stoornis en je vindt de informatie die je nodig hebt, ook over behandelvormen. Nergens zul je lezen dat het om een ongeneeslijke aandoening gaat, wel dat er risico op terugval bestaat

Ok, ga ik doen.

Allereerst de site van PsyQ. Op de pagina over terugvalpreventie kom ik dit tegen:

een stoornis die niet over gaat - Website PsyQ

Website PsyQ – een stoornis die niet over gaat

Dan de site van de Parnassia groep:

Website Parnassia groep – bps is niet te genezen

Vervolgens Lentis:

Website Lentis – bps is niet te genezen

Op de website van inGeest (www.ggzingeest.nl) kom ik inderdaad niet tegen dat een bipolaire stoornis niet te genezen is of niet overgaat.

Dan nog even gekeken in “Leidraad: de bipolaire stoornis voor patiënt en betrokkenen“, een product van de samenwerking tussen de VMDB en de LithiumPlus Werkgroep van behandelaren onder voorzitterschap van Ralph Kupka, een van Nederlands grootste autoriteiten op het gebied van BPS:

Leidraad bps – bps gaat niet over

 

Conclusie:

Als ik lijd aan confirmation bias dan ben ik wel héél erg blind. Op 3 van de 4 sites vind ik toch echt wat ik daarvoor ook al dacht: men zegt dat een bipolaire stoornis niet over gaat, dus ongeneeslijk is. Ook de Leidraad meldt dit.

Interessant is dat in de Leidraad wel het volgende wordt gezegd in hoofdstuk 14 over de oorzaken:

We noemen: hersenbeschadiging (geboorteletsel, ongeval, bloeding of infectie), maar ook een psychisch trauma, zoals verlies van een ouder op jonge leeftijd en ook of vader of moeder een ziekte hebben. Misbruikt of verwaarloosd zijn als kind kan een belangrijke invloed zijn geweest. De oorzaak staat nooit alleen, maar is het resultaat van 1.) kwetsbaarheid, genetisch vastgelegd 2.) kwetsing, aanslag op het geestelijke evenwicht 3.) kwetsuur, verzwakking van binnen. Dat laatste kan een ziekte zijn (zoals een schildklieraandoening), maar ook (bij)werking van medicijnen of drugs

De bipolaire stoornis voor patiënt en betrokkenen: Een leidraad

Als je je hebt laten onderzoeken en oorzaak 3) valt af, dan is je BPS dus een combinatie van kwetsbaarheid en kwetsing. Ligt het dan niet voor de hand dat als de kwetsing wordt verwerkt, dus als je je geestelijk evenwicht hervindt, de kans op herstel groot is? Mijn stelling blijft overeind: als je je trauma’s kunt transformeren en je energie in beheer kunt nemen, dan kun je ondanks een eventuele genetische kwetsbaarheid volledig herstellen van een bipolaire stoornis!

12 thoughts on “BPS is niet te genezen?

  1. Geachte Em.

   Mijn naam is cor linssen en had eind 80 begin 90 erjaren een bipolaire stoornis.

   Mijn ervaring en opgedane praktische psychologische kennis heeft mij de wetenschap gegeven dat een BPS wel degelijk en bewijsbaar geneesbaar is.

   Binnen de psychiatrie wordt politiek bedreven waarvan heel veel hulpbehoevende clienten het slachtoffer van zijn en nog worden.

   Psychiaters liegen er lustig oplos en hebben te weinig psychologische kennis in huis.

   Ook ik dreigde slachtoffer te worden van deze kwakzalvers maar ben aan de mallemoot ontsnapt door zelfstudie ,wilskracht en positief denken.

   30 jaar geleden schreef een vooraanstaande psychiater mij lithium voor.
   Ik heb een maand liyhium geslikt en daarna overgegaan op antiedepressivum.
   Na een halfjaar heb ik afgebouwd tot 0 en heb daarna nooit meer enig medicijn nodig hehad voor stemmingswisselingen.

   In 2014 wilde ik met een geschreven ondernemingsplan als zelfstandig psychisch adviseur gaan werken
   Door corruptie binnen diverse instantie,s is mij dat onmogelijk gemaakt.

   Ik verblijf nu meer dan 8 jaar in de filipijnen ,heb daar 2 kinderen en moet werken om te overleven.
   Komende september/oktober ga ik mogelijk mijn aow ontvangen en wil niet meer terug naar nederland vanwege negatieve ervaringen en emotionele herinneringen.

   In afwachting van reactie verblijf ik.

   groetjes cor.

 1. Een bipolaire stoornis is inderdaad niet te genezen want het is een stoornis, geen ziekte. Verschil tussen de 2 is heel eenvoudig uit te leggen: bij een ziekte is er eigenlijk altijd sprake van een somatisch aantoonbare oorzaak, zij het een virus, bacterie, genetisch defect etc maar Bij een stoornis hoeft dit niet het geval te zijn, want een stoornis is eigenlijk niets meer dan een benaming voor een aantal symptomen.
  Als voorbeeld mijn eigen ziektebeeld. Mijn diagnoses: ADD/ADHD, ASS (PDD-Nos), Bipolaire stoornis 1 met psychotische kenmerken. verder ben ik 27 jaar oud, bipolaire stoornis vastgesteld in mijn 22e levensjaar.
  Er zou sprake kunnen zijn van een genetische aanleg aangezien mijn moeder ook de diagnose bipolair heeft, echter kan de oorzaak of de aanleg ook liggen bij de hersenbeschadiging die ik heb opgelopen in mijn 2e levensjaar door een gecombineerde bacteriële hersen- en hersenvliesontsteking. Als dat het geval is ben ik nu niet ziek, de oorzaak ligt dan bij de hersenbeschadiging met als gevolg o.a. migraine, verminderde fijne motoriek, snel overprikkeld, en de symptomen van bovenstaande stoornissen.

  1. beste nico

   Bij deze wil ik jou mededelen dat bps geneesbaar is,

   Veel clienten zijn bang gemaakt geworden door de indianen verhalen rondom bps

   Meer als 30 jaar ga ik door het leven als een normaal mens zonder enig gebruik van antidepressivum of lithium.

   Wil je persoonlijk contact met mij,email cornelislinssen@gmail.com

   gr. cor linssen.

   1. Dan heb je waarschijnlijk de verkeerde diagnose gekregen Cor. Mensen met een bipolaire stoornis kunnen zeker een stabiel leven leiden, zelfs zonder medicatie, maar alleen met een bepaalde regelmaat in slaap-, eet- en leefpatronen, en tijdens perioden van verhoogde stress of hormoonschommelingen, of het gebruik van alcohol of drugs, zal er nog steeds altijd een risico blijven op nieuwe episodes. Het onvermogen van het centrale zenuwstelsel om hormonen en neurotransmitters (en dus je stemming) te reguleren is niet te “genezen”. We hebben gewoon een glitch in ons brein.

    Als jij ervaren hebt dat je “genezen” bent zonder ooit nog ontregelingen in je stemming te ervaren, dan ben ik mega blij voor je maar dan heb je in de eerste instantie een verkeerde diagnose gekregen.

 2. Ik zal niet durven beweren dat iedereen met bipolariteit hiervan kan genezen; daarvoor spelen gewoon teveel factoren een rol. Maar ik weet van teveel mensen (hetzij omdat ik ze persoonlijk ken, hetzij dat ik artikelen of boeken van of over hen heb gelezen, hetzij dat ze hier zelf over gerapporteerd hebben in de Facebookgroepen van bipolairen waar ik lid van ben) dat ze al 10, 20 of 30 jaar stabiel zijn zonder medicijnen te gebruiken en een normaal leven leiden. Als de stoornis alleen uit symptomen bestaat, zoals Nico_H hierboven betoogd, dan kan je toch ook noodzakelijk zeggen dat als iemand al zeer lang medicijnvrij is en geen symptomen meer heeft, dan hij dat de stoornis niet meer heeft en dus genezen is (of noem het van mijn part “hersteld” als je filosofische bezwaren hebt tegen het woord “genezen”). En dat volledige genezing of volledig herstel dus mogelijk is.

  1. Beste albert,

   Met veel genoegen heb ik jou verhaal gelezen en sluit mij aan bij jou uiteenzetting.

   Je slaat de spijker op de kop om aan te geven dat omstandige factoren,omstandigheden, mede bepalend zijn voor een totaal herstel.

   Zelf heb ik deze ervaring opgedaan en ga 30 jaar door het leven zonder enige stemmingstabillisator te gebruiken.

   Het is in en in triest dat er gegenaraliseerd wordt binnen de GGZ.

   Het is eigenbelang waar heel veel geld aan verdiend wordt.

   Gr. cor

 3. Ja genezing is zeker mogelijk. Zelf ben ik daar getuigen van.
  Doordat ik de trauma’s uit mijn jeugd onder ogen ben gekomen en deze verwerkt heb. Gevoeld en ervan bevrijd ben ik op mijn 64e genezen van de bipolair stoornis. Laten de artsen dus veel meer kijken naar de oorzaken dan naar de gevolgen. Ervaar nu dat ik mag zijn wie ik werkelijk ben. Met liefdevolle groet Jago Van Andel

  1. BPS wordt niet veroorzaakt door trauma’s Jago, het is een genetische stoornis, wat betekent dat iemand ermee geboren wordt. Het bipolaire brein ziet er onder scans heel anders uit dan het “normale” brein en deze veranderingen zijn onomkeerbaar.

   Het wordt wel vaak verward met persoonlijkheidsstoornissen – in het bijzonder de borderline persoonlijkheidsstoornis – die wél veroorzaakt worden door trauma. Wellicht heb je de verkeerde diagnose gekregen? Hoe dan ook is het waanzinnig fijn dat je van je klachten af bent natuurlijk.

 4. beste nico

  Bij deze wil ik jou mededelen dat bps geneesbaar is,

  Veel clienten zijn bang gemaakt geworden door de indianen verhalen rondom bps

  Meer als 30 jaar ga ik door het leven als een normaal mens zonder enig gebruik van antidepressivum of lithium.

  Wil je persoonlijk contact met mij,email cornelislinssen@gmail.com

  gr. cor linssen.

 5. Zonder dit vervelend te bedoelen; de mensen die zeggen “genezen” te zijn van BPS hebben waarschijnlijk de verkeerde diagnose gekregen. BPS staat te boeke als een psychiatrische stoornis maar door de jaren heen zijn er talloze onderzoeken geweest die veel afwijkende fysieke factoren hebben gevonden bij mensen met BPS. Om er een paar te noemen; tijdens een episode van BPS zien slaapcycli er heel anders uit dan buiten episodes; er zijn zichtbare verschillen in grijze stof in het cerntrale zenuwstelsel van mensen met en zonder BPS; er zijn significante verschillen in modulatie van hormonen en neurotransmitters; er is vaak sprake van een comorbide schildklieraandoening of andere auto immuunziekte en er zijn onderzoeken gaande vanuit de vraag of BPS zelf niet gewoon een auto immuunziekte is, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen bepaalde gedeelten van het eigen brein, die verantwoordelijk zijn voor hormoon(en daarmee stemmings-)regulatie. De genoemde veranderingen in het centrale en perifere zenuwstelsel zijn genetisch bepaald, blijvend en niet te “genezen”.

  Er bestaat ook een misopvatting dat BPS “ontstaat” door trauma en dit is ook niet waar. Het kan getriggerd worden door zeer stressvolle gebeurtenissen door het effect van stresshormonen op het centrale zenuwstelsel. Ook kan het getriggerd worden door hormoonschommelingen, wat verklaart waarom het zich vaak voor het eerst presenteert tijdens de pubertijd. De triggers voor een episode zijn ook veel minder gebonden aan externe prikkels, en veel meer aan interne prikkels zoals slaap, stress, alcohol, drugs, ziekte – eigenlijk alles dat bij “normale” mensen ook even de balans verstoort. Alleen herstelt die balans zich bij die mensen vrij snel weer, en heeft het bipolaire brein daar veel meer moeite mee.

  Interessante wetenschappelijke artikelen over de dingen die ik hierboven benoem;
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7524405/

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032717304214

  https://www.semanticscholar.org/paper/The-prevalence-of-bipolar-disorder-in-autoimmune-a-Chen-Jiang/da1b2b86f910d29141accf4d1fdbf8e0d402f657?p2df

  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0004867413499077

 6. Zelf weet ik na 33 jaar geen terugval ondertussen wel zeker dat ik volledig ben genezen van Bipolaire Stoornis.

  Een verkeerde diagnose heb ik zeker niet gehad. Op mijn 23e werd ik voor de eerste keer depressief, op mijn 31e voor de eerste keer manisch en op mijn 34e voor de laatste keer. Drie ziekenhuisopnames van 2 tot 4 maanden.

  In mijn familie (oma, vader, diens zus, mijn zus) heeft een behoorlijk aantal mensen dezelfde aandoening. Niemand behalve ik is daar ooit van genezen,

  De houding van medici ten opzichte van mij en mijn zelfverklaarde genezing is nooit veranderd, vanwege het algemene geloof in de onmogelijkheid dat deze aandoening ooit te genezen zou zijn.

  Eerst ervaarde ik dat als nodeloos stigmatiserend, later moest ik alleen nog maar lachen om al deze domme mensen, die niet over eigen waarneming beschikken, maar alles altijd eerst in een boekje opzoeken en daarna de patienten gaan vergelijken met de geldende theorie.

  Een blinde iets laten zien is onmogelijk, daar ben ik ondertussen wel achter. Het hielp nooit als ik de medici hierover iets vertelde; ze bleven altijd bij hun vooringenomen standpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *