BPS is niet te genezen?

Onlangs sprak ik  een vrouw die lang heeft gewerkt als psychomotorisch therapeut in de psychiatrie. Ik vertelde haar over mijn wens om een ander geluid te gaan laten horen in de wereld van de bipolaire stoornis, namelijk dat ik wil ingaan tegen de aanname dat een bipolaire stoornis een ongeneeslijke aandoening is en wereldkundig wil maken dat het wel degelijk mogelijk is om volledig van de stoornis te herstellen en uiteindelijk zonder medicatie te kunnen leven.
Ze reageerde verrast en enigszins ontzet op mijn uitspraak dat binnen de psychiatrie wordt gezegd dat een bipolaire stoornis ongeneeslijk is. Volgens haar is dit zeker niet het geval.

Ik heb toch al aardig wat sites bezocht, filmpjes gezien en artikelen gelezen over manische depressiviteit. Ben ik ten prooi gevallen aan wat psychologen confirmation bias noemen? Dat je alleen tegenkomt wat strookt met je overtuiging en andere informatie over het hoofd ziet? ik mailde haar met de vraag of ze mij linkjes kon sturen naar sites waar ik zou kunnen opmaken dat ik er met mijn stellige uitspraak naast zit. Dit is haar reactie:

Dat is vrij makkelijk: je kijkt gewoon op de sites van de grote GGZ-instellingen: GGZ in Geest, PsyQ, Lentis, Parnassia groep. Je zoekt op bipolaire stoornis en je vindt de informatie die je nodig hebt, ook over behandelvormen. Nergens zul je lezen dat het om een ongeneeslijke aandoening gaat, wel dat er risico op terugval bestaat

Ok, ga ik doen.

Allereerst de site van PsyQ. Op de pagina over terugvalpreventie kom ik dit tegen:

een stoornis die niet over gaat - Website PsyQ

Website PsyQ – een stoornis die niet over gaat

Dan de site van de Parnassia groep:

Website Parnassia groep – bps is niet te genezen

Vervolgens Lentis:

Website Lentis – bps is niet te genezen

Op de website van inGeest (www.ggzingeest.nl) kom ik inderdaad niet tegen dat een bipolaire stoornis niet te genezen is of niet overgaat.

Dan nog even gekeken in “Leidraad: de bipolaire stoornis voor patiënt en betrokkenen“, een product van de samenwerking tussen de VMDB en de LithiumPlus Werkgroep van behandelaren onder voorzitterschap van Ralph Kupka, een van Nederlands grootste autoriteiten op het gebied van BPS:

Leidraad bps – bps gaat niet over

 

Conclusie:

Als ik lijd aan confirmation bias dan ben ik wel héél erg blind. Op 3 van de 4 sites vind ik toch echt wat ik daarvoor ook al dacht: men zegt dat een bipolaire stoornis niet over gaat, dus ongeneeslijk is. Ook de Leidraad meldt dit.

Interessant is dat in de Leidraad wel het volgende wordt gezegd in hoofdstuk 14 over de oorzaken:

We noemen: hersenbeschadiging (geboorteletsel, ongeval, bloeding of infectie), maar ook een psychisch trauma, zoals verlies van een ouder op jonge leeftijd en ook of vader of moeder een ziekte hebben. Misbruikt of verwaarloosd zijn als kind kan een belangrijke invloed zijn geweest. De oorzaak staat nooit alleen, maar is het resultaat van 1.) kwetsbaarheid, genetisch vastgelegd 2.) kwetsing, aanslag op het geestelijke evenwicht 3.) kwetsuur, verzwakking van binnen. Dat laatste kan een ziekte zijn (zoals een schildklieraandoening), maar ook (bij)werking van medicijnen of drugs

De bipolaire stoornis voor patiënt en betrokkenen: Een leidraad

Als je je hebt laten onderzoeken en oorzaak 3) valt af, dan is je BPS dus een combinatie van kwetsbaarheid en kwetsing. Ligt het dan niet voor de hand dat als de kwetsing wordt verwerkt, dus als je je geestelijk evenwicht hervindt, de kans op herstel groot is? Mijn stelling blijft overeind: als je je trauma’s kunt transformeren en je energie in beheer kunt nemen, dan kun je ondanks een eventuele genetische kwetsbaarheid volledig herstellen van een bipolaire stoornis!

2 thoughts on “BPS is niet te genezen?

  1. Een bipolaire stoornis is inderdaad niet te genezen want het is een stoornis, geen ziekte. Verschil tussen de 2 is heel eenvoudig uit te leggen: bij een ziekte is er eigenlijk altijd sprake van een somatisch aantoonbare oorzaak, zij het een virus, bacterie, genetisch defect etc maar Bij een stoornis hoeft dit niet het geval te zijn, want een stoornis is eigenlijk niets meer dan een benaming voor een aantal symptomen.
    Als voorbeeld mijn eigen ziektebeeld. Mijn diagnoses: ADD/ADHD, ASS (PDD-Nos), Bipolaire stoornis 1 met psychotische kenmerken. verder ben ik 27 jaar oud, bipolaire stoornis vastgesteld in mijn 22e levensjaar.
    Er zou sprake kunnen zijn van een genetische aanleg aangezien mijn moeder ook de diagnose bipolair heeft, echter kan de oorzaak of de aanleg ook liggen bij de hersenbeschadiging die ik heb opgelopen in mijn 2e levensjaar door een gecombineerde bacteriële hersen- en hersenvliesontsteking. Als dat het geval is ben ik nu niet ziek, de oorzaak ligt dan bij de hersenbeschadiging met als gevolg o.a. migraine, verminderde fijne motoriek, snel overprikkeld, en de symptomen van bovenstaande stoornissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.