Aarden – inleiding

Als je bereid bent om een psychologische-energetische bril op te zetten dan kun je zien dat het energiesysteem van iemand die manisch aan het worden is, op tilt slaat.

Opgetrokken energiesysteem

Wilhelm Reich en Alexander Löwen, ontwikkelaars van lichaamsgerichte psychotherapieën, constateerden dat veel mensen chronisch ‘opgetrokken’ zijn in hun energiesysteem. Te veel energie in het bovenlichaam en hoofd en te weinig in buik en benen. Als gevolg van chronische verkramping. Als je schrikt, gaat je adem en je energie even omhoog in je lichaam. Gebeurt dat vaak, zeker als kind, dan zet die schrik zich chronisch vast in je lichaam. Dit geldt ook voor andere emoties zoals verdriet en boosheid als je die als kind bij gebrek aan emotionele steun niet voldoende kon doorvoelen.

Slechte aarding

Iemand met een chronisch opgetrokken energiesysteem is niet goed geaard of gegrond. Dit is heel letterlijk: iemand staat niet zo stevig, heeft vaak koude voeten etc. Net als bij een slecht geaard apparaat kan iemands energie bij overprikkeling niet goed afvloeien naar de aarde waardoor het bovenlijf – vooral het hoofd – te energetisch geladen wordt. Iemand gaat steeds meer en sneller denken, minder slapen, drukker praten, kan niet meer even stil zijn of luisteren, etcetera. Het hoofd raakt steeds meer oververhit, terwijl iemands voeten en benen steeds kouder worden.

Energierichting omkeren

Het is dus essentieel om in de aanloop naar een manie de richting van je levensenergie om te keren. Werken aan het beter gaan ‘bewonen’ van je benen en voeten. Ervoor zorgen dat je energie vanuit je bovenlijf kan zakken in je buik en bekken en kan afvloeien naar de aarde via je benen en voeten. Zoveel mogelijk uit je hoofd komen en je benen en voeten meer gaan voelen. Koel hoofd – warme voeten. Het voelend contact met je lichaam vergroten en jezelf ‘verzwaren’ zodat je niet wegzweeft in een manische psychose. Mensen die energie kunnen waarnemen (sommige healers en readers), kunnen dan boven het hoofd van een psychotisch iemand een energiewolk zien.

Tips en trucs

Gelukkig zijn er veel tips en trucs die je kunnen helpen bij het omkeren van je energierichting en daarmee het afremmen van je energietrein. Daarbij is het belangrijk dat je je realiseert dat wat voor de een wel werkt, voor de ander misschien niet werkt. Soms kan een bepaalde benadering zelfs averechts werken en dus de energierichting omhoog versterken. Het is dus zaak om te voelen wat er bij je gebeurt wanneer je iets uitprobeert. Probeer daarom diverse dingen uit als je in goeden doen bent. Wacht hiermee niet tot je al manisch aan het worden bent. Als je dan iets onderneemt wat je je energie nog meer versnelt dan kan je snel voorbij het point-of-no-return schieten waarna alleen nog grof geschut werkzaam zal zijn zoals medicatie en opname.

Uitproberen

Probeer dus een aantal oefeningen uit. Schaf hulpmiddelen nu al aan (bijvoorbeeld zalf) en pas ze toe. Maak dan een lijstje met die oefeningen en handelingen die voor jou het beste werken. En integreer deze lijst in je noodplan.