Aarden – tips en oefeningen

Wandelen in de natuur

Een simpele en direct toepasbare oefening is wandelen, bij voorkeur in de natuur. Probeer tijdens het wandelen zoveel mogelijk je aandacht in het moment te houden en weerstand te bieden aan je fantasieën over wat je allemaal voor geweldigs gaat doen. Hulpmiddelen hierbij zijn:

 • Voel je voeten op de grond. Tel een poosje je voetstappen. Bij 25 begin je weer bij 1.
 • Benoem, als het kan hardop, wat je ziet. Bijvoorbeeld: ‘een boom met een dikke stam; een stukje plastic naast het pad; een hondje in de verte; een dikke grijze wolk; een kromme stok links van me’ etcetera.

Loop minimaal een half uur. Herhaal meerdere keren op een dag.

Als het weer het toelaat is een goede variant het lopen op blote voeten. Bijvoorbeeld tijdens een strandwandeling of op een grasveld in een park.

Werken in de tuin

Door het wroeten krijg je heel direct contact met de aarde. Onkruid wieden; takken zagen; hout splijten; planten verpotten; et cetera

Allerlei praktische werkzaamheden

Afwassen; ramen zemen; stofzuigen; schoonmaken; koken; auto wassen; zagen; boren; et cetera

Simpele grondingsoefeningen

Doe alle oefeningen bij voorkeur op blote voeten

 • Ga met je voeten op schouderbreedte staan. Zak een beetje door je knieën terwijl je met je romp rechtop blijft staan. Breng je aandacht naar je voetzolen. Blijf zo enkele minuten staan.
 • Ga op één been staan, zak een beetje door je knie en houd dit 10 tellen vol. Wissel dan van been. Blijf dit gedurende een aantal minuten herhalen.
 • Maak met beide benen kleine sprongetjes in de lucht en laat jezelf als een zak aardappelen op je volle voeten neerploffen. Doe dit een minuut lang.
 • Leg een stukje bezemsteel of een ander rond stokje op de grond. Rol met je rechtervoet langzaam over het stokje zodat je alle plekken onder je voet goed voelt. Kijk of je zoveel gewicht op je voet kunt zetten dat het net een beetje pijn begint te doen. Ga een aantal keren op en neer en herhaal dan met je ander voet. Je kunt dit ook doen met een tennisbal.
 • Stamp een minuut lang afwisselend twee keer met je platte linkervoet en dan hetzelfde met je rechtervoet op de grond. Voel hierna je voeten en onderbenen. Voel je tinteling, stroming, warmte?
 • Spring met beide benen tegelijkertijd op en neer. Wissel dit af door jezelf helemaal los te schudden
 • Zet lekkere dansmuziek op en ga helemaal los. Bij voorkeur Afrikaanse dans met veel trommels. Zak een beetje door je benen en stamp flink op de vloer.
 • Ga staan zonder dat je je knieën op slot zet. Ontspan en grond jezelf zo groot en breed mogelijk. Centreer jezelf door met je ademhaling en aandacht naar je onderbuik te gaan. Roep gevoelens op van stevigheid, stabiliteit en zwaarte, en herhaal in jezelf ‘ik ben hier, ik sta rotsvast’. Ga met je aandacht naar je voeten en stel je voor dat je door de magnetische werking van de aarde naar beneden wordt getrokken. Zak als het ware in de grond en word één met de aarde. Als je goed gegrond en gecentreerd bent, kun je met je ogen dicht op één been blijven staan zonder te wankelen.
 • Visualiseer een rode aardkleur in je voeten en laat die door je voeten en benen circuleren. Span en ontspan dan de onderdelen van je voeten. Klop met je handen op je voeten en benen.

Hulpmiddelen

Grote fitnessbal

Als je zo’n grote fitnessbal hebt, kan het helpen om daarop te zitten en heel zacht ronde bewegingen met je bekken te maken.

Gewichtzakjes

In sportzaken kun je gewichtzakjes kopen die je boven je enkels kunt bevestigen. Hiermee kun je jezelf letterlijk verzwaren en op de grond houden.

Aardingsmat

Met behulp van aardingsproducten, zoals een aardingslaken, mat of deken, kun je je direct verbinden met de elektrische lading van de aarde. Het gebruik van deze producten – evenals op blote voeten buiten lopen – wordt wel ‘earthing’ genoemd. Hier een voorbeeld van een aardingsmat.

Grondingsmeditaties

Bekkenbodemmeditatie

 • Ga op schouderbreedte staan, knieën van het slot en rug recht.
 • Stel je voor dat je bekkenbodem een schaal is. Adem rustig in en stel je voor dat je de adem / energie in je bekkenbodemschaal ademt. Laat je onderbuik ronder worden.
 • Stel je voor dat in de schaal openingen ontstaan op de plekken van je zitbotjes en je stuitje. Adem nu langzaam en diep uit en stel je voor dat de adem / energie via je zitbotjes en benen naar de grond stroomt. Stel je tegelijkertijd voor dat er vanuit je stuitje een staaf omlaag de grond in loopt en dat je ook via deze staaf uitademt de grond in.
 • Laat je mond een beetje ophangen en adem gelijkmatig door neus en mond. Op de uitademing mag je je ademstroom een klein beetje horen.
 • Doe dit vijf minuten.

Wortelmeditatie

 • Ga op een stoel zitten, zo rechtop mogelijk terwijl je leunt tegen de rugleuning. Beide voeten plat op de grond. Sluit je ogen.
 • Breng je aandacht naar je zitbotjes en voel het contact van je zitbotjes met de zitting van de stoel. Voel dan ook je beide billen op de stoel.
 • Breng je aandacht naar je beide voetzolen. Voel het contact met de vloer. Begin bij je hielen, dan de zijkanten van je voeten, de ballen van je voeten en dan je tenen. Voel dan beide voetzolen in hun geheel inclusief beide wreven.
 • Stel je dan voor dat er vanuit je voeten wortels groeien die dwars door de vloer en door de etages onder je diep de grond in gaan. Stel je voor dat ze dieper en dieper groeien tot aan het centrum van de aarde waar ze zich omheen slingeren.
 • Op de uitademing adem je al je gedachten, beelden en gevoelens uit via je benen en via de wortels diep de aarde in. Visualiseer een energiestroom met een kleur die je aanspreekt die samen met je adem de grond in stroomt. Alle gedachtes vloeien via deze adem / energiestroom mee de aarde in. Doe dit een keer of tien.
 • Ga door met de energiestroom op de uitademing de grond in te sturen, en stel je dan ook voor dat je op de inademing de energie van de aarde via je wortels en via je benen je lichaam binnenstroomt. Ook deze stroom kun je een bepaalde kleur geven.
 • Blijf een minuut of vijf op deze wijze via de uitademing alles wat er in je is de grond in ademen, terwijl je op de inademing de energie van de aarde binnen laat stromen.
 • Laat dan de focus op de energiestromen los en laat je aandacht even ontspannen in het besef dat je aanwezig bent; laat je aandacht dus even ontspannen in het open gewaarzijn.
 • Adem dan wat dieper in en open je ogen langzaam om daarmee deze meditatie af te sluiten

De wortelmeditatie direct luisteren:

of downloaden zodat je de meditatie op je telefoon kunt zetten: Wortelmeditatie.mp3

Voetenbad

Neem als je voeten koud zijn regelmatig een warm voetenbadje. Neem een teiltje met warm water, heet water om bij te vullen en een handdoek. Ga rustig zitten, doe je voeten in het badje en vul af en toe bij zodat het lekker warm blijft. Je kunt er himalayazout en rozemarijnolie in doen. Blijf een half uur zitten. Na afloop even je voeten masseren en lekker warme sokken aantrekken.

Voetmassage

Een heel goede en fijne manier om je voeten warm en open te krijgen is om ze te laten masseren. Als je geen partner hebt bedenk dan twee of drie mensen die je hiervoor zou kunnen vragen. Vraag dan nu al aan ze of ze je ter wille willen zijn op het moment dat je de energieversnelling bij jezelf gewaar wordt. Zodat als het nodig is, de kans groot is dat een van deze mensen ook daadwerkelijk direct kan komen. Je kunt ook een lijstje aanleggen met telefoonnummers en openingstijden van voetreflexzone of shiatsu masseurs en van massagesalons in je omgeving. Zorg dat je nog dezelfde dag terecht kunt en boek direct ook voor de komende dagen.

Het is ook goed om behalve je voeten, ook je benen en rug te laten masseren. Volg met je aandacht tijdens de massage zo goed mogelijk de gemasseerde gebieden in je lijf.

Masseer ook zelf je voeten en benen zo stevig als je kunt. Liefst een paar keer per dag. Gebruik eucalyptusolie (Minyak Kaju Putih, verkrijgbaar in Chinese en Indische toko’s) of dampo. Na 10 minuten ga je een warme tinteling voelen waardoor je je voeten weer meer gaat voelen.

Koude douche

Een paardenmiddel om snel te aarden is het nemen van een koude douche.

Is een koude douche een brug te ver neem dan voetwisselbaden. Wissel een warm voetenbadje af met een ijskoud badje. Zorg dat je eindigt met het koude bad zodat je voeten na afloop lekker tintelen.

Voeding

Vlees is aardend dus eet af en toe vlees. Bij voorkeur biologisch rood vlees. Bedenk als vegetariër: nood breekt wet, dus gun jezelf nu een stukje vlees. Als je energie weer in rustiger vaarwater is gekomen, kun je altijd weer stoppen met vlees eten.

Eet rode groenten (bieten, rode kool) of fruit (bessen, druiven), drink rode sappen (druivensap, tomatensap). De kleur rood activeert je basischakra. Ook uien en knoflook werken aardend.

Aardende kruiden

De volgende kruiden werken aardend:

Komijn, sandelhout, cederhout, kaneel, valeriaan, eucalyptus, berenklauw.

Ook de volgende etherische oliën werken aardend: patchouli, mirre, vetiver, perubalsem, sandelhout.

Schoenen

Loop zoveel mogelijk op blote voeten. Synthetische materialen vertragen de energiestroom dus gebruik sokken en schoeisel van zo natuurlijk mogelijk materiaal. Loop binnenshuis niet op schoenen of sloffen met rubberzolen.

Wiet roken

Als je wel eens wiet rookt kan het een optie zijn om wiet te roken van het type indica. Indica wiet geeft ontspanning en vertraagt het denken.

Belangrijk: zorg ervoor dat je zeker weet dat je een indica type koopt. Wiet van het sativa type versterkt juist je energie en laat je trippen. Dat is in deze fase zeer gevaarlijk! Koop dus goede indica én test het effect terwijl je nog in goede doen bent, zodat je zeker weet dat dit voor jou ook echt vertragend en rustgevend werkt!

Zalf en andere producten

Bestel een of meerdere van deze producten nu al om uit te proberen of ze voor jou werken. Wacht hier dus niet mee tot je energietrein aan het versnellen is!

Koperzalf

Cuprum metallicum van Weleda. Alleen te krijgen op recept via de antroposofisch huisarts óf direct te bestellen in het buitenland, bijvoorbeeld bij Amazon.de via deze link. Deze zalf over je hele voetzool masseren, je enkels en op je stuitje. De energie gaat dan naar de voeten in plaats van het hoofd. Doe dit ‘s morgens en ‘s avonds.
Een alternatief voor koperzalf is massageolie met koper. Goed om te combineren met een voetmassage. Kan ook in Duitsland besteld worden zonder recept, o.a. hier.

Lavendel met goudzalf

Lavendula aurum, ook van Weleda. Smeer over je over je borst- en hartstreek en ook onder je voeten. Brengt je direct in je lichaam en je hart.

Lawrencium 

Door dit element zal je gevoel van veiligheid toenemen. 10 druppels kan al voldoende zijn, anders tweemaal 10 druppels per dag.

Collodiaal goud

Vrouwen 6 druppels per dag, mannen 12 druppels. Versterkt je gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Chakrasan 1

Leverancier: Sanopharm. Dit middel laat je direct in je basischakra komen. Gebruikerservaring: ‘Ik voelde ook echt mijn voeten direct opengaan, de stuit ging open, en de energie schoot naar de aarde in plaats van het hoofd. Dit was in vijf minuten al aan de gang, na inname. Ik zou maar beginnen met 6 druppels in de morgen en 6 in de avond. Dit werkt dus vrij direct!’

Heb jij een tip of ervaring waar anderen iets aan kunnen hebben? Reageer dan hieronder!

5 thoughts on “Aarden – tips en oefeningen

 1. Het aardingslaken helpt mij om meer te ontspannen in bed, heel letterlijk genomen, want ik voel veel minder, bijna geen spierspanning in mijn lichaam. Hierdoor krijg ik vanzelf een meer geaard gevoel. Ik word ook minder snel wakker, slaap lekkerder door gedurende de nacht. Wel heb ik echt moeten wennen. De eerste nacht dat ik op het aardingslaken lag, voelde het heel vreemd. Alsof ik mijn bloed door mijn lijf heen voelde stromen en alsof er een lichte spanning door mijn lijf ging. Een aantal dagen heb ik juist wat onrustiger geslapen. Nu, zo’n 2 maanden later, kan ik zeggen dat ik redelijk snel inslaap en goed doorslaap. Zelf denk ik dat het laken daar zeker een rol bij speelt. Ook een groot stuk rozenkwarts draagt voor mij bij aan een goede nachtrust.

  1. Buiten aarden is natuurlijk echt aarden… Als je goed oplet en je zet je blote voeten in ’t gras voel je ook lichte tintelingen vanuit de aarde…
   Binnenshuis is het denk ik meer om je voeten te blijven voelen….en meer contact te blijven maken met jezelf…..thats my opinion

 2. Bedankt voor de tip van de wortelmeditatie. Dit past erg goed bij mij. Ik woon niet ver van de kust en wandel graag met blote voeten door de branding. Je zakt dan in het zand weg. Het is ook nog eens goede massage voor de voeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *