Keer je EPA om

Als je leest over bipolaire stoornis kom je vaak de vergelijking met diabetes tegen: beide zijn ziekten met een lichamelijke ontregeling waarvoor je levenslang medicatie moet gebruiken.

Zaterdag in Trouw schrijft hoogleraar diabetologie Hanno Pijl over de resultaten van een onderzoek betreffende leefstijlgeneeskunde (vanuit het initiatief Keerdiabetesom) met patiënten met diabetes type 2.

90% van de deelnemers is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Bijna 40% kan na een jaar nog zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van vergevorderde patiënten kan zelfs van insuline af. Spectaculaire resultaten die geen enkel medicijn ooit heeft getoond. De financiële winst hiervan kan nauwelijks worden overschat.

Hanno Pijl: internist-endocrinoloog, hoogleraar diabetologie LUMC

Een levensstijl gericht op herstel in plaats van de ‘ik-kom-hier-nooit-vanaf’ overtuiging (met bijhorend levenslang slikken van medicatie) leidt dus tot spectaculaire resultaten.

Vertaal dit eens naar mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zoals een bipolaire stoornis. Stel je voor dat je in plaats van de gangbare (nog steeds onbewezen) overtuiging aan te hangen ‘ik heb een genetisch lichamelijke ziekte waarvoor ik levenslang medicatie moet slikken’ (kortom de medisch-psychiatrische mantra),  je leven inricht op herstel en daar echt voor gaat.

Ik durf tegenover de onbewezen hersenziekte-hersenstofjes-hersenontsteking overtuiging een andere (nog) onbewezen overtuiging te zetten:

Als je je leven twee jaar volledig inricht op herstel en daar vol voor gaat, dan zal zeker 80% volledig herstellen van zijn EPA (dit is mijn voorzichtige schatting). Je herstelproces moet je dan zien als je ‘baan’, hoewel dit ook kan naast een andere baan. De kern van je herstelproces zal dan wel een therapievorm moeten zijn waarbij je diepere emotionele lagen worden geadresseerd.

Mooie slogan voor de nieuwe GGZ: Keer je EPA om!

3 thoughts on “Keer je EPA om

 1. Hoi Ronald, je bent goed bezig! Naast werker in de psychiatrie is mijn bipolaire stoornis actief geworden na een traumatische scheiding. Jarenlang heb ik actieve meditaties, bio-energitica, rebirth, en encounter weekenden gedaan en dat heeft me sterk en helder gemaakt. Alleen het effect is niet blijvend gebleken. Het zit wel degelijk bij mij in de familie.
  De aanleiding waardoor ik bij je terechtkom is dat me opviel dat ik normaal een hoge bloeddruk heb maar nu tijdens een depressieve periode heb ik juist een lage bloeddruk. De vocht inname is hetzelfde. Is jou dit bekend. De lithium werkt onvoldoende bij me. Ik wissel elke maand, heel vermoeiend.
  Uitdagende stelling trouwens!

  1. Beste Rein, nee van dit effect op je bloeddruk is mij niets bekend. Lastig dat lithium voor jouw onvoldoende werkt. Ik hoop dat je samen met je psychiater een goed alternatief kunt vinden zolang dit nodig is.

   Het zou kunnen dat de erfelijke component bij jou een grote rol speelt. Dat depressiviteit of manische depressiviteit in de familie zit hoeft niet alleen genetisch bepaald te zijn. Het kan ook energetisch overgedragen worden. De Duitse hoogleraar Franz Ruppert heeft veel geschreven over deze energetische overdracht. Soms kan de energetische oorzaak van een ernstige stoornis zelfs meerdere generaties geleden hebben plaatsgevonden. Vaak gaat het dan om familiegeheimen.

   Ik kom vaker mensen tegen die al veel therapie ondergaan hebben en toch nog kampen met hun stoornis. Vaak valt me dan op, zeker als ik met hun werk, dat er op diepere lagen nog veel niet geheeld is en er nog sprake is van oud zeer met bijbehorende reactiviteit. Soms duurt het ook lang voordat diepere lagen toegankelijk worden. Zeker in de ‘hardere’ therapievormen die jij beschrijft zoals bio-energetica en encounter loop je het risico dat kwetsbare tere delen zich terugtrekken en niet toegankelijk zijn voor heling. Er is meestal veel compassie, liefde en geduld nodig om die schuwe bange delen in het licht te brengen en te laten smelten.
   Veel sterkte op je pad!

   1. Hallo Rein en Ronald
    Mij is het effect op je bloeddruk heel herkenbaar.
    Ik had ook in manische periodes een hoge bloeddruk en in depressieve periodes een lage bloeddruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *