Bescherm jezelf tegen jezelf

Voor een recent afgekickte alcoholist is het uitermate onverstandig om weer naar de kroeg te gaan. Hij zal zichzelf tegen zichzelf in bescherming nemen door uit de beurt te blijven van al te grote verleidingen zoals een kroeg en zich voornemen niet in de gedachte te trappen dat één glaasje geen kwaad kan.

Op een vergelijkbare manier is het verstandig om jezelf te beschermen tegen risico’s die je loopt bij een manische ontregeling. Twee risico’s werk ik hier uit:

 • het risico dat je je beginnende energetische versnelling zult ontkennen en van niemand wilt aannemen dat je drukker aan het worden bent.
 • het risico dat je te veel geld gaat uitgeven en jezelf opzadelt met flinke schulden

Laat jezelf adviseren door iemand die je vertrouwt: door jezelf!

Dilemma:
Eindelijk voel je je weer een stuk beter. Je hebt weer zin in dingen, bruist van de energie. Je durft weer. Het laatste waar je zin in hebt is vertragen. ‘Onzin, hoezo? Er is toch niets aan de hand. Ik voel me gewoon lekker, mag dat dan niet soms?’ Je hebt geen zin in mensen die tegen je aan zeuren of het wel verstandig is wat je allemaal doet nu. Je laat je toch door niemand iets aanpraten!

Maar:

Het is inderdaad mogelijk dat je je gewoon goed voelt en er verder niets aan de hand is. Maar ben je al een keer hypomaan of manisch geweest, dan kan het zijn dat je energetisch aan het versnellen bent. Een versnelling die aan kracht kan blijven toenemen totdat je volledig uit de bocht vliegt, waardoor je allerlei financiële, relationele en mogelijk andere schade aanricht en je uiteindelijk na je crash geheid in een diepe depressie stort. Wil je dit risico lopen?

Oplossing:

  • Neem nu, terwijl je in goeden doen bent, een filmpje op van jezelf. Zet je mobiel in selfie stand en film jezelf terwijl je je toekomstige zelf toespreekt. Zeg tegen jezelf wat je op dit moment zinnig vindt, dingen in de trant van: ‘beste toekomstige ik, ook al voel je je nu super, denk alsjeblieft na over de gevolgen als je energie uit de hand loopt. Denk even aan de vorige keer toen je …. et cetera’.
   Noem vooral de dingen die je in je eerdere manie hebt gedaan waar je later spijt van hebt gekregen of voor bent gaan schamen.
  • Stuur dit filmpje naar minstens drie naasten. Mensen die het waarschijnlijk door zullen hebben als je druk begint te worden. Vraag ze of ze je tegen die tijd willen confronteren met dit filmpje. Dat ze je het filmpje onder je neus duwen en je met zachte hand ‘dwingen’ om het te bekijken.

 

Dek jezelf in tegen financiële schade

Heb je in je vorige (hypo)manie te makkelijk geld uitgegeven? Overweeg dan de mogelijkheid om jezelf hiertegen in bescherming te nemen, mocht de manie tot volle wasdom komen.

Een simpele voorzorgsmaatregel is het verkleinen van de kredietlimiet op je bankrekening. Mag je nu bijvoorbeeld tot € 5000 rood staan? Verminder dan deze limiet tot bijvoorbeeld € 500 of nog beter tot nul.

Uitgebreide voorzorg:

 • Kies twee mensen die je ten volle vertrouwt.
 • Machtig een van beiden voor je bankrekening. Zorg dat deze vertrouwenspersoon gemachtigd is om geld van je rekening over te kunnen maken.
 • Regel voor al je vaste lasten incasso’s of automatische overschrijvingen.
 • Spreek met beide mensen af dat, als ze beiden het idee hebben dat jij over de grens bent gegaan en een groot risico loopt om weer ongebreideld geld te gaan uitgeven, de door jou  gemachtigde vertrouwenspersoon dan het geld van je betaalrekening mag halen. Hij of zij maakt het geld tijdelijk over naar zijn/haar eigen rekening, regelt vervolgens je financiën en geeft je per x dagen contant geld om van te leven.
 • Ben je weer in rustiger vaarwater, dan maakt de vertrouwenspersoon het beheerde geld weer over op jouw rekening
 • Overweeg dit alles in een schriftelijke verklaring op te nemen die jullie alle drie ondertekenen.

6 thoughts on “Bescherm jezelf tegen jezelf

 1. Beste mensen,

  Geld overboeken naar bv. je broer bij een hypo manie/manische periode is zinloos. Je bent nog steeds bevoegd, dus al je handelingen zijn rechtsgeldig. Dat houdt in dat je zult moeten betalen.
  Omdat ik tot 2 keer zwaar manisch ben geweest heb ik me onder bewindvoering laten stellen bij mijn broer. Gaat prima en als je net als ik onverantwoorde aankopen doet kan dit ongedaan worden gemaakt. In de manische episodes heb ik tot 2 keer toe een huis gekocht. Een drama.

  1. Dank voor je aanvulling en goede tip Freark! Inderdaad zal overboeken van je geld je op zijn best alleen kunnen behoeden voor directe impulsaankopen. Ik vraag me af of er juridisch nog iets mogelijk is om een dergelijke overeenkomst als de koop van een huis ongedaan te maken. Ik vraag me af of een rechter kan meegaan in het idee van (gedeeltelijke) ontoerekeningsvatbaarheid. Iemand is in een manische episode tenslotte niet zijn gewone zelf en doet dan soms dingen die hij/zij nooit zou doen vanuit zijn/haar normale doen. Het voelt onterecht en onrechtvaardig om iemand dan toch al zijn/haar handelingen toe te rekenen.

   1. De rechter zal je in de meeste gevallen gedeeltelijk of geheel ontoerekkenings vatbaar verklaren. Echter zo’n proces is niet van vandaag op morgen geregeld. Er komen bewijsstukken, advocaten en veel tijd bij kijken. En vergis je niet in de advocaten van de tegenpartij. Zij zullen er alles aan doen om je bevoegd te laten verklaren. Dus mijn advies is toch als het om serieus geld gaat en je hebt een goede broer of zus, vraag dan bewindvoering aan. Dit is eigenlijk de enige manier om jezelf te beschermen.

    1. Beste Freark,

     Mag ik vragen hoe u de aankoop van de huizen hebt opgelost? Mijn vrouw heeft een huis gekocht zonder dat ik hier iets van wist. Terwijl zij hier een financieringsvoorstel heeft gekregen op basis van een scheidingsconvenant en een bedrag dat ze mee zou krijgen uit de overwaarde van ons huis. Van beide is echter geen sprake. Na een zelfmoordpoging is zij opgenomen in het ziekenhuis en gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Zij weet ook niets meer van het hele proces rondom de aankoop. Nu wordt zij gemaand om de boeteclausule van 10% te betalen. Volgens onze advocaat is matiging van de boete het hoogst haalbare. Ik hoor graag van u!

     1. Beste,

      Ik kon in beide gevallen wel gewoon hypotheek krijgen. Beide huizen ook weer verkocht. Wel veel geld verspeeld door de belastingen en restschuld van 2e woning.

 2. Van dure telefoons tot mijn hele huis bijna leeg verkocht je kan het zo gek niet bedenken zo ook watches nu speelt het weer door mijn hoofd om een Apple Watch te kopen maar ik doe het niet inmiddels geen marktplaats meer ook geen Klarna achteraf betalen meer mijn bank gegevens nu naar een bank gebracht waar ik niet mag rood staan van Rabo naar abn van abn naar ing van ing weer naar Rabo nu weer bij abn maar deze wordt beëindigd van n26 naar wise van wise naar revolut en ga zo maar door zo moe van mijzelf na zoveel jaren in het duister te hebben getast weet ik nu wat er aan de hand is en probeer ik mijzelf te beschermen dit gaat nu redelijk maar elke dag is een gevecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *